Troll

På nätet befinner vi oss i ett oupphörligt flöde av festliga fester, spännande resor, goda middagar och inspirerande möten. Allt är välputsat, lyckligt och framgångsrikt. Om det mot förmodan någon gång blir en liten influensa eller ett handledsbrott åtföljs det av hjärtan och krya-hälsningar från alla håll. På nätet dör vi inte. Vi är inte sura och snoriga och ensamma. Ingen berättar om påminnelseavgifter eller vaxproppar. På nätet är vi goda och fina och snälla. Alla är snälla och vill varandra väl. Alla utom trollen som är onda och skriver elaka och kränkande saker.
Jag har varit på en del föräldramöten i mina dagar. Föräldramöten på högstadiet kommer ibland att handla om alkohol och droger. Där sitter mammor och pappor och får höra om hur berusade tonåringar hamnar i trubbel. Där alkoholen går in går vettet ut. De vuxna brukar vara helt överens om att det inte är bra. De är alla överens och snälla. Alla är ansvarsfulla och vill sina barns väl. Alla utom trollen som köper ut alkoholen och säljer drogerna till barnen.
Jag går promenader med min hund. Trots att vi befinner oss i vårmånaden mars är gatan isig och hal. Hunden är opålitlig, rätt som det är rycker han till i kopplet. Jag vet att man skall samarbeta med sin hund och ha kontakt när man vill att hunden skall gå fint i koppel. Jag känner till hur positiv förstärkning fungerar och har till och med hållit kurser för andra i hur de skall hantera sina fyrfota vänner. Jag är kunnig och snäll och vill min hund väl. Så vad är det för ett troll som plötsligt skriker ”sluta dra” med min röst?
Kan det vara så att vi alla har ett troll i oss? Kan det vara så att vi är både snälla och dumma? Finns det vuxna som faktiskt köper ut alkohol till barnen?  Kan det vara så att vår persona är en konstruktion, en roll, som bara visar delar av det vi är? Att vara människa kanske inte låter sig definieras så enkelt som att man är antingen eller, ond eller god, söt eller ful, klok eller korkad. Kanske är varje människa ett helt universum som inte låter sig definieras men väl regisseras? Vad får det i så fall för konsekvenser när vi möter varandra? Hur ska vi hantera trollen?
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *